Suni Uzuvların Geleceği

Günümüzde, teknoloji, birçok farklı alanda gelişmekte ve farklı sektördeki ürünleri de geliştirmektedir. Teknolojinin güncel tıptaki yeri tartışılmazdır ve tıbbın her alanında teknolojinin yeri vardır. Bu alanlardan bir tanesi de doku veya uzuv transplantasyonu (değiştirilmesi) işlemidir. Aynı zamanda yaşa veya herhangi bir deformasyona bağlı olarak kemik, eklem, kas gibi yapılarımız işlev bozukluğuna uğrayabilmektedir. Güncel tıpta bu deformasyona uğramış yapıların yerine insan eliyle yapılmış materyaller yerleştirilmektedir. Dokularında aşınma gerçekleşmiş bir diz eklemini alüminyum maddeden yapılmış bir diz eklemi ile değiştirmek mümkündür. Ancak, bu teknoloji henüz suni uzuvların yerini alacak boyutta değildir.
Suni Uzuv ve Günümüzde Kullanımı
Günümüzde, birçok uzuv implantasyonu gerçekleştirmektedir. Güncel tıpta bu uzuvlar, dokudaki harabiyete bağlı olarak kullanılmaktadır. Bu implantların yerleştirilmesi sırasında birçok komplikasyon ile karşılaşılmaktadır. Enfeksiyon, kanama, dokunun implanta reaksiyon göstermesi gibi komplikasyonlar ile karşılaşılabilmektedir. Suni uzuv gibi, bir eklem implantasyonundan daha büyük çaplı olacak işlem çok fazla komplikasyon ortaya çıkarabilmektedir.
Günümüz cerrahi tekniklerle veya yöntemlerle bu komplikasyonlarla başa çıkmak zor olacaktır. Ancak şu anda uzuv kayıpları olan kişiler için geliştirilen bulunmaktadır. Ayrıca cerrahi teknik uygulanmadan yerleştirilebilen suni uzuvlar da mevcuttur. Uzunlar tam anlamıyla gerçek uzvun işlevini görebilmektedir. Bugünlerde daha fazla geliştirilmeye ihtiyaç duyan suni uzuvlar gelecekte daha çok karşımıza çıkacaktır.
Suni Uzuv ve Gelecekteki Yeri
Suni uzuvlar, günümüzde kullanılıyor olsa dahi gelişime çok açık teknoloji ürünleridir. Geçmişte olmayan uzuv yerine hiç hareket etmeyen ve bazıları uzva dahi benzemeyen ürünler yerleştirilmiş ve bu şekilde kullanılmıştır. Günümüzde bunlar, kişinin kendi uzvunun görevlerini yapacak boyuta gelmişlerdir. Gelecekte kişinin kendi uzuvlarının yapamadığı ya da gücünün dahi yetemeyeceği işlevleri gerçekleştirecek uzuvların üretilebilmesi mümkün olacaktır. Gelecekte teknolojinin gelişmesiyle, bu uzuvların kişilerin uzuv kaybı olmasa dahi kendi uzuvları yerini kullanılıp kullanılamayacağı tartışılabilecektir.
Suni uzuv olarak belki daha güçlü veya daha ince işler görebilenler üretilebilecektir. Hatta daha hızlı veya daha hafif olması ile yaşam kalitesini yükseltebilecektir. Tabii ki bunların gerçekleşebilmesi için teknoloji ile beraber tıbbın da şu anki olduğundan daha yüksek bir seviyeye gelmesi gerekmektedir. Gelecekteki dönemlerde kişiye dokunma hissini dahi verecek uzunlar geliştirmek istenmektedir. Kişinin bu uzvu hareket ettirebilmesi için düşünce gücünü kullanması hedeflenmektedir. Hatta bu hedef doğrultusunda çalışmalar yapılmaktadır.
Suni Uzuvlarda Teknolojik Gelişmeler Nelerdir?
Suni uzuvlar yani yapay uzuvlardan günümüzde gelişim açısından beklenen pek çok şey vardır. Bunlar, dokunma hissi, gerçek dokuya benzer hissiyat, hareket kabiliyeti veya işlev görebilme gibi yeteneklerinin gelişmesi beklenmektedir. Bunun için çok farklı çeşitte yapay uzuv çalışması yapılmaktadır. Elektrikli, hidrolikli veya pinömatik sistemli gibi suni uzuvlar geliştirilmektedir. Gelecekte bu uzuvların kullanımı kişinin uzuv kaybına bağlı olmadan gerçekleştirebilecektir. Gelecekteki hayatımız içerisinde konunun daha çok yer alacağı aşikâr bir durumdur.