Şaşılık Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Şaşılık, her iki gözün birbiriyle olan uyumunun kaybolması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Göz çevrelerindeki altışar adet kastan birinde veya birkaçında güç eksikliği oluşması, şaşılığa yol açar. Sürekli veya geçici olması, şaşılığın nedenine göre çeşitlilik gösterebilir.
Şaşılığın Belirtileri Nelerdir?
Gözbebeklerinin ayrı taraflara bakması, en önemli belirtidir. Kişi bir noktaya baktığında, bir göz düz dururken diğer göz farklı yöne doğru hareket eder. Bu kayma durumu sürekli ya da aralıklı olabilir. Eğer kişinin daha öncesinden şaşılık rahatsızlığı yoksa, kayma aniden oluştuğunda çift görme belirtisi gözlenebilir.
Şaşılığın Nedenleri Nelerdir?
Şaşılığın nedenleri arasında genel olarak şunlar görülmektedir;
- Aile üyelerinden birinde şaşılık olması (kalıtsal faktörler),
- Santral sinir sistemi bölgesinde görülen hastalıklar,
- Göz içinde oluşan tümörler,
- Doğum sırasında oluşan beyin hasarları,
- Görme bozukluğuna yol açan rahatsızlıklar (iltihap, katarakt vb.),
- Tedavisi yapılmamış kırma kusurları,
- Sistematik hastalıklar,
- Göz kaslarının birinde veya birkaçında görülen felç.
Şaşılıkta Erken Teşhisin Önemi
Estetik kaygının yanı sıra, gözlerde ömür boyu oluşacak bir göz tembelliğinin önüne geçilmesi için erken tanı ve teşhis çok önemlidir. Tanı ne kadar erken olursa, kaymayı düzeltmek için yapılan ameliyatların başarı oranı da o derece yüksek olur.
Şaşılık Tedavisi Nasıl Olur?
Şaşılığın birçok nedeni olduğu için, tedavi yöntemleri de çok çeşitlilik gösterir. Fakat hastanın yaşı ve şaşılığın tipi, tedavi türüne karar vermede iki önemli faktördür.
Doğuştan şaşı olanların erkenden ameliyat edilmeleri önerilmektedir. Eğer şaşılık belirtileri 2-3 yaş aralığında görülürse, kırma kusurlu gözlük kullanılarak şaşılık tedavi edilebilir. Göz tembelliğinin oluştuğu durumlarda gözlükle beraber göz kapama tedavisinin de uygulanması gerekmektedir. Gözlük tedavisi ile tedavi olunmayan kaymalar varsa, göz kaslarına cerrahi tedavi uygulanabilir. Yetişkin döneminde görülen şaşılıklar için kaymaya yol açan hastalıkların araştırılması ilk basamaktır. Tespit edilen hastalığa göre bir tedavi yöntemi uygulanır. Botulinium toksin enjeksiyonu, erken dönemde göz kaslarına uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile kişinin hem kayması hem de çift görmesi sorunu ortadan kaldırılır. Prizmatik camlı gözlükler, geç dönemde az miktar kayması olanlar için idealdir.