Reflü: Midemizdeki Yangın

Yeme içme alışkanlığı bir ihtiyaçtır. Ancak bu ihtiyaç bazıları için bir zevk ve hatta hayat felsefesidir. Yemek yemeyi çok sevenler bazen çok sevseler de bu alışkanlıklarından vazgeçmek zorunda kalmaktadır. Alınan gıdalar kimi zaman çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bunlar arasında en bilineni ise reflü problemidir.
Reflü Nedir?
Mide asidinin, ağız ve mideyi bağlayan alana (yemek borusu diğer adıyla özofagus) geri itildiğinde ortaya çıkmaktadır. Kısaca, yemek borusu ile mide arasındaki kas halkasını etkileyen bir sindirim bozukluğudur. Asidik mide suları, yiyecek veya sıvılar mideden yemek borusuna geri döndüğünde ortaya çıkmaktadır. Bu durum (asit reflü) yemek borusunun iç yüzeyini tahriş edebilmektedir. Bebeklerden yaşlı yetişkinlere kadar her yaştan insanı etkilemektedir.
Reflü Problemi Olanlar Hangi Gıdalardan Uzak Durmalıdır?
Bazı gıdalar bu problemi daha da hızlandırmaktadır. Uzmanlara göre aşağıdaki gıdalardan uzak durulması önerilmektedir;
- Yağlı gıdalar,
- Baharatlı veya aşırı aromalı gıdalar,
- Alkol,
- Kahve,
- Soğan ve sarımsak,
- Turşu,
- Çikolata.
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Pek çok belirtisi bulunmaktadır. Tipik ve atipik olmak üzere iki farklı belirtisi vardır. Bunlar arasında yer alanlardan tipik belirtilerden bazıları şunlardır;
- Geceleri daha kötü olabilen ve genellikle yemek yedikten sonra göğüs bölgesindeki yanma hissi. Halk arasında mide ekşimesi olarak da bilinmektedir.
- Acı tat hissi,
- Göğüs ağrısı,
- Yediklerin ağıza gelmesinin hissedilmesi.
Atipik belirtilerden bazıları şunlardır;
- Yutma güçlüğü,
- Kronik veya kuru öksürük,
- Ses kısıklığı,
- Diş çürümesi,
- Boğazda yumru hissi.
Kimler Risk Altındadır?
Oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Neredeyse tüm yaşlarda gelişebilmektedir. Ancak bazı bireyler daha fazla risk sahibidir. Riskin yüksek olduğu bireyler şunlardır;
- 40 yaş veya üstü olanlar,
- Fazla kilolu veya obez bireyler,
- Hamileler,
- Sigara veya tütün ürünleri tüketenler,
- Pasif içici konumunda olanlar,
- Bu soruna neden olabilecek ilaçları kullananlar.
Reflü Tedavisi Nasıldır?
En önemli adım yaşam tarzında yapılacak değişikliklerdir. Bu şekilde bir adım atılarak sorun çözülebilmektedir. Bunun için yukarıda sıralanan risk faktörlerinden uzak durulmalıdır. Diğer bir tedavi yöntemi ise ilaçlı tedavilerdir. İlaç yardımıyla sorun kontrol altına alınabilmektedir. Son tedavi yöntemi ise cerrahi girişimdir. Diğer yöntemlerin işe yaramadığı veya ilerlemiş mide fıtığı bulunanlarda bu yöntem kullanılmaktadır.
Reflü Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bu sorun pek çok sağlık sorunun nedeni olabilmektedir. Akciğer hastalıkları, astım, kronik faranjit, göğüs ağrısı veya uyku düzeninin bozulması reflü kaynaklı olabilmektedir. Dolayısıyla yaşanılan sorun diğer sağlık problemlerini düşündürebilmektedir. Bu nedenle uzman tavsiyesi alınması önerilmektedir.