Müzik Dinlemenin İnsan Sağlığına Faydaları

Müzik dinlemek pek çoğumuza eğlenceli gelebilmektedir. Bazı araştırmalar bireyler üzerinde daha fazla etkiye sahip olduğunu ifade etmektedir. Hatta bireyleri daha sağlıklı hale getirebileceği öne sürülmektedir. Ağrı şikâyetlerinde azalma, ameliyat öncesi ve sonrasında hastalara sağladığı rahatlatıcı etki, Alzheimer hastaları için yarattığı pozitif etki, felç geçiren hastalarda iyileşme süresinin hızlandırılması ve beyin sağlığını koruma gibi müzik dinlemenin insan sağlığına faydaları bulunmaktadır.
Müzik bir zevk ve memnuniyet kaynağı olabilmektedir ancak başka psikolojik faydaları da bulunmaktadır. Zihni rahatlatabilmekte, vücuda enerji verebilmekte ve hatta insanların acıyı daha iyi yönetmesine yardımcı olabilmektedir. Müzik dinlemenin zihin sağlığını iyileştirdiği ve fiziksel sağlığı şaşırtıcı şekilde iyileştirdiği uzmanlar ve yapılan çalışmalar tarafından belirtilmektedir.
Müzik Dinlemenin İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?
Birçok araştırma müzik dinlemenin bireylere pozitif katkılarını ortaya koymuştur. Bunlardan bazıları şu şekildedir;
Kalp sağlığını artırmaktadır. Araştırmalar, müzik dinlemenin, kalp atış hızını azalttığı veya kan akışını vücutta dengelediğini belirtmektedir. Ayrıca, kan basıncını düşürdüğü, kandaki serotonin ve endorfin seviyelerini yükselttiği de çalışmalarda vurgulanmaktadır.
Stresi azaltmaktadır. Biyokimyasal stres azaltıcıları tetikleyerek stresin azaltılmasını sağlamaktadır.
Acıyı hafifletmektedir. Ağrı konusunda önemli bir yeri bulunmaktadır. Yaşlı bakımı, yoğun bakım veya palyatif bakımda ağrı yönetimi için kullanılmaktadır.
Hafızayı geliştirebilmektedir. Müzik dinlemenin ezber yeteneğine katkı yaptığı araştırmalar tarafından ortaya konulan diğer bir faydadır.
Mental problemlerin tedavisinde etkilidir. Müzik dinlemenin, beyin fonksiyonu ve mental sağlıkta rol oynayan çeşitli nörokimyasalların salınımını tetiklediği çalışmalarda vurgulanmaktadır.
Egzersiz performansı artırmaktadır. Araştırmalar, müziğin, egzersiz performansını geliştirebileceğini belirtmektedir. Bununla beraber, zihinsel veya fiziksel uyarımı da artırabileceğini vurgulamaktadır. Ayrıca, genel performansı artırabileceği de vurgulanan diğer bir faydasıdır.
Otizmli çocuklara yardımcı olmaktadır. Müzik terapisi alan otizmli çocuklar, sosyal tepkilerde, iletişim becerilerinde ve dikkat becerilerinde gelişme göstermektedir.
Bebekleri sakinleştirmektedir. Müzik ve ninniler, yaşamsal belirtileri etkileyebilmektedir. Bebeklerde beslenme davranışlarını ve emme düzenlerini iyileştirebilmektedir. Ayrıca, uzun süreli sessiz kalmayı sağlayabilmektedir.
Daha fazla mutlu olmayı sağlamaktadır. Araştırmalar, sevilen müziklerin dinlendiğinde beynin “iyi hissettiren” bir nörotransmitter olan dopamin salgıladığını ifade etmektedir.
İyi bir uyku sağlamaktadır. Müzik dinlemek iyi bir uykunun anahtarı olabilmektedir.
Daha az yemek yemeyi sağlamaktadır. Araştırmalar, insanların yemek yerken ışığı ve müziği yumuşatmanın onları daha az kalori tüketmelerine neden olduğunu ifade etmektedir. Ayrıca, bireylerin yemeklerinden daha fazla keyif aldıkları çalışmalarda vurgulanmaktadır.
Akademik performansı artırmaktadır. Araştırmalar, müzik dersi almanın küçük çocuklarda daha yüksek akademik performans veya IQ öngördüğünü ortaya koymaktadır.