Mutsuz Gülüşler, Sağlıksız Kalpler: Diş Çürüğü Kalbi Nasıl Etkiliyor

Diş sağlığı, kimlik olarak adlandırılan dış görünüşün en önemli yansımasıdır. Ayrıca, genel sağlığı belirleyen önemli bir faktördür. Ancak gerekli özenin gösterilmediği ve bakımın yapılmadığı ağız ve dişler çeşitli sorunlara yol açmaktadır. Bu sorunlar sanılandan daha fazlası olabilmektedir. Diş çürüğü veya var olan dişlerdeki boşluklar kalp hastalıkları gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Çeşitli nedenlerle ağız içinden kan dolaşımına karışan enfeksiyon Endokardit adı verilen kalp enfeksiyonuna neden olabilmektedir.
Diş Sağlığının Önemi
Ağız, genellikle, zararsız bakterilerin yer aldığı bir bölgedir. Bu bakteriler normal olarak uygun diş bakımı ve vücudun tükürük gibi kendi savunma mekanizmaları ile kontrol edilebilmektedir. Çürükler veya diş eti hastalığı gibi diş problemleri, düzgün yemek yeme ve konuşma yeteneğinizi bozabilmektedir. Ayrıca, ağrıya ve ağız kokusuna neden olabilmektedir. Ancak ağız sağlığı ihmal edildiğinde bakteriler gelişebilmekte ve enfeksiyonlara veya başka hastalıklara neden olabilmektedir. Diş sağlığını bozulması ile aşağıdaki hastalıklar görülebilmektedir;
- Kalp hastalığı,
- Alzheimer,
- Solunum yolu enfeksiyonları,
- Erken doğum ve düşük problemleri,
- Diyabet komplikasyonları.
Diş Çürüğü ve Kalp İlişkisi Tartışması
Araştırmalar, bu iki kavram arasında bir ilişkinin olduğunu göstermektedir. Ancak uzmanlara göre konu üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Amerikan Kalp Derneği, ağız sağlığının bozulmasının kalp sorunlarına neden olduğuna yönelik bir kanıt olmadığı görüşünü savunmaktadır. Aynı şekilde, diş eti hastalığının tedavi edilmesinin de kalp hastalığı riskini azaltacağına dair herhangi bir kanıtın olmadığını belirmektedir.
Liljestrand ve arkadaşlarının (2016) yaptıkları ve Journal of Dental Research’de yayınlanan çalışmaları konuya farklı bir bakış acısı kazandırmaktadır. Çalışmada, tedavi edilmemiş diş enfeksiyonları olan kişilerin, diş enfeksiyonları tedavisi gören hastalara göre koroner arter hastalığı gibi kardiyovasküler sorunlara sahip olma olasılığının 2,7 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Konu üzerine yapılan araştırmalar ve tartışmalar devam etse de bazı çalışmalar şu sonuçları işaret etmektedir;
- Diş eti hastalığı, kalp hastalığının gelişmesi riskinin artmasıyla ilişkilidir.
- Kötü diş sağlığı, kan dolaşımında kalp kapakçıklarını etkileyebilecek bakteriyel enfeksiyon riskini artırmaktadır.
Ağız ve diş sağlığındaki olumsuz durum sadece kalp ile sınırlı olmayabilir. Kriauciunas ve arkadaşlarının (2019) yaptığı ve Cureus adlı dergide yayınladığı çalışmalarında, diş çürüğü gibi bazı sorunların diğer hastalıklarla bağlantısına işaret etmiştir. Çalışma sonunda periodontal hastalık ile romatoid artrit arasında bağlantı olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Ne Önerilmektedir?
Endokardit riski olan çocuklar ve kalp kapak hastalığı bulunan yetişkinler fazlasıyla risk altında olabilmektedir. Bu nedenle dişlerin bakımı için uzmanlar birtakım öneriler sunmaktadır. Bu tavsiyeler, diş sağlığını koruyabilmekte ve diş çürüğü riskini azaltabilmektedir. Böylece başta kalp hastalıkları olmak üzere diğer hastalık riskleri en aza indirilebilmektedir. Uzmanlara göre dikkat edilmesi gereken konular şu şekildedir;
- Yumuşak bir diş fırçası ile dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın.
- Günde en az bir kez diş ipi kullanmaya dikkat edin.
- Florürlü diş macunu tercih edin.
- Diş fırçanızı her 3 veya 4 ayda bir ya da ihtiyaç halinde daha erken değiştirin.
- Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanın.
- Tatlıdan ve şekerli içeceklerden uzak durun.
- Sigara kullanımını azaltın veya tamamıyla bırakın.
- Düzenli olarak dişlerinizi kontrol ettirin.