Koroner Arter Hastalığı Nedir?

Günümüzün ciddi hastalıklarından biridir. Oldukça sık görülebilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yaygın kalp hastalığı türü olarak ifade edilmektedir. Toplumda koroner kalp hastalığı veya iskemik kalp hastalığı şeklinde de bilinmektedir.
Koroner arter hastalığı, kalbe oksijen açısından zengin kan sağlayan arterlerde plak birikmesi sonucu oluşan bir sağlık sorunudur. Plak, kalp krizi ile sonuçlanabilecek bir daralmaya veya tıkanmaya neden olabilmektedir. Semptomlar göğüs ağrısı veya rahatsızlığı ve nefes darlığını şeklinde ortaya çıkabilmektedir.
Koroner Arter Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın ortaya çıkmasında şu belirtiler görülebilmektedir;
Göğüs ağrısı: Göğsünüzde biri oturuyormuş hissi görülebilmektedir. Hatta göğsünüzde baskı veya sıkışma hissi de bu süreçte görülebilmektedir. Genellikle göğsün orta veya sol tarafında görülmektedir.
Nefes darlığı: Kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kan pompalayamadığı zamanlarda nefes darlığı veya aşırı yorgunluk oluşabilmektedir.
Kalp krizi: Tamamen tıkanmış bir koroner arter kalp krizine neden olmaktadır. Kalp krizinin klasik belirti ve semptomları, göğsünüzde çok fazla basınç ve bazen nefes darlığı ve terleme ile birlikte omuz veya kolunuzda ağrıyı içermektedir.
Kimler Risk Altındadır?
Bazı faktörler riskleri artırmaktadır. Bu faktörler şunlardır;
- Yüksek kolesterol,
- Yüksek tansiyon,
- Yaş (özellikle 65 yaş ve üstü),
- Ailede kalp hastalığı öyküsü,
- Şeker hastalığı,
- Sigara kullanma,
- Cinsiyet (erkeklerde risk fazladır),
- Irk,
- Fazla kilo veya obezite.
Koroner Arter Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Hastalığın teşhisi için birtakım testlere başvurulmaktadır. Bunlar;
EKG (elektrokardiyografi): Kalp atışının bazı özellikleri (elektriksel aktivitesi veya hızı gibi) hakkında bilgi verir.
EKO (ekokardiyografi): Kalbin yapısının incelenmesi için kullanılmaktadır.
Egzersiz stres testi: Koşu bandı yardımıyla bireylerin kalp atış hızının ölçüldüğü testtir.
Göğüs röntgeni: Kalp, akciğerler ve diğer organlardaki anomalilerin incelenmesi için yapılan görüntülemedir.
Kalp kateterizasyonu: Kalbe ulaşmak için kasık, kol veya boyundaki bir atar damardan ince, esnek bir tüp sokularak atar damarlardaki tıkanıklığın kontrol edilmesidir.
Koroner anjiyografi: Koroner arterlerdeki tıkanmayı ve kan akışını izlemek için yapılmaktadır.
Koroner arter kalsiyum skorlaması: Kalsiyum birikimi ve plak için koroner arterlerin kontrol edildiği bilgisayarlı tomografi (BT) taramasıdır.
Koroner Arter Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın ortadan kaldırılması için bazı yöntemlerde bulunmaktadır. Yaşam tarzının dışındaki tedavi yöntemleri ilaç tedavisi, perkütan koroner girişimler ve açık kalp ameliyatıdır. Bunlar;
Yaşam tarzı değişiklikleri: Yaşam tarzından kaynaklanan risk faktörlerinin azaltılmasıdır. Bunlar, sigaranın bırakılması, sağlıklı bir diyet, alkol kullanımının sınırlandırılması ve daha aktif bir tarzın benimsenmesi olarak ifade edilebilir.
İlaçlı tedavi: Bazı durumlarda aspirin kullanımı tercih edilmektedir.
Koroner Anjiyoplasti ve Stent Uygulamaları: Cerrahi olmayan bir prosedürdür. Halk arasında balonla damar açılması (koroner anjiyoplasti) olarak da bilinmektedir.
Bypass: Koroner arterlerde bir tıkanıklık olduğunda kanın akması için yeni bir yol oluşturmak için yapılan cerrahi müdahaledir.
Minimal İnvaziv Yöntemler: Bu yöntemde özel endoskopik cihazlar kullanılmaktadır. Küçük kesiler ile kalbe ulaşıp operasyonun gerçekleştirilmesidir.
Robotik Cerrahi