Kemik Tümörü Nedir?

Kemik tümörleri, bir kemik içindeki hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünerek bir yumru veya anormal doku kütlesi oluşturduğu zaman gelişmektedir. Çoğu kemik tümörü iyi huyludur. İyi huylu tümörler genellikle hayati tehlike oluşturmazlar ve çoğu durumda vücudun diğer bölgelerine yayılma göstermezler. Tümörün tipine bağlı olarak, tedavi seçenekleri çok çeşitli olmaktadır.
Bazı kemik tümörleri kötü huylu (kanser) olabilmektedir. Kötü huylu kemik tümörleri yayılım gösterebilir veya kanser hücrelerinin tüm vücuda yayılmasına neden olabilir. Hemen hemen tüm hastalarda, kötü huylu tümörlerin tedavisi kemoterapi, radyasyon ve cerrahinin birlikte yapılması ile olmaktadır.
Kemik tümörleri vücuttaki herhangi bir kemiği etkileyebilir ve kemiğin yüzeyinden kemik iliği adı verilen merkeze kadar kemiğin herhangi bir yerinde gelişebilmektedir. Büyüyen bir kemik tümörü, sağlıklı dokuyu yok eder ve kemiği zayıflatarak kırılmaya karşı daha savunmasız hale getirir.
Bir kemik tümörü kanserli olduğunda ya birincil kemik kanseri ya da ikincil bir kemik kanseri olarak adlandırılır. Birincil kemik kanseri aslında kemikte başlamaktadır; ikincil bir kemik kanseri ise vücudun başka bir yerinde başlar ve daha sonra metastaz yapar veya kemiğe yayılım gösterir. İkincil kemik kanserine metastatik kemik hastalığı da denilmektedir.
Başka yerde başlayan ve yaygın olarak kemiğe yayılan kanser türleri şunlardır:
- Akciğer,
- Böbrek,
- Prostat,
- Göğüs,
Kemik Tümörü Belirtileri Nelerdir?
- Kemik tümörü olan hastalar genellikle tümör bölgesinde yoğun ağrı yaşamaktadırlar. Bu ağrılar, geceleri kötüleşebilir ve yoğunlaşabilir. Bir kemik tümörünün diğer semptomları ateş ve gece terlemelerini içerebilmektedir.
- Birçok hastada herhangi bir semptom görülmeyebilir. Ancak bunun yerine ağrısız bir kitle hissedilmektedir.
- Kemik tümörlerin, herhangi bir travma neden olmasa da bir yaralanma bazen tümörün ağrımaya başlamasına neden olabilmektedir.
- Enfeksiyonlar, stres kırıkları ve diğer tümör dışı durumlar tümöre benzeyebilmektedir.
Kemik Tümörü Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
- Tıbbi geçmiş
Uzman doktor, genel sağlık durumu, alınan ilaçlar ve mevcut semptomlar hakkında sorular sormaktadır.
- Fiziksel Muayene
Doktor tümör kitlesine odaklanarak kapsamlı bir fizik muayene yapmaktadır. Bu belirtileri kontrol edecektir;
- Tümör bölgesinde şişme veya hassasiyet olup olmadığı,
- Üst derideki değişiklikler,
- Bir kitlenin varlığı,
- Bazı durumlarda, doktor kemiğe yayılabilen kanserleri ekarte etmek için vücudunuzun diğer kısımlarını muayene edecektir.
- Testler
- Röntgen: X ışınları, kemik gibi yoğun yapıların görüntülerini sağlamaktadır.
- İğne biyopsisi: Bu prosedürde, bir miktar dokuyu çıkarmak için tümöre bir iğne sokulmaktadır.
- Açık biyopsi: Ameliyathanede cerrah tarafından açık biyopsi yapılabilmektedir. Genel anestezi verildikten sonra, cerrah küçük bir kesi yapılmakta ve bir miktar dokuyu çıkarılmaktadır.
Kemik Tümörü Tedavi Nedir?
- Malign (kötü huylu) tümörlerde tedavi: Kemik kanseri varsa, tedavi, bakım sağlamak için birlikte çalışan farklı tıbbi uzmanlık alanlarından bir doktor ekibini içermekte olacaktır. Bazıları onkolog, yani kanser tedavisinde uzmanlaşmış doktorlar olacaktır. Ekip, bir ortopedik onkolog, tıbbi onkolog, radyasyon onkoloğu, radyolog ve patolog içerebilmektedir. Tedavinin amacı, vücudun tümörden etkilenen kısmındaki işlevi mümkün olan en iyi şekilde korurken kanseri tedavi etmek olacaktır. Kötü huylu tümörler için belirli başlı tedavi yöntemleri bulunmaktadır;
Radyasyon tedavisi: Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek ve tümörleri küçültmek için yüksek doz röntgen kullanılmaktadır. Bu sadece ışın alanındaki kanseri tedavi edebilmektedir. Doktor radyasyon tedavisinin kişinin durumu için en iyi tedavi seçeneği olup olmadığına karar vermektedir.
Kemoterapi: Kemoterapi genellikle tümör hücrelerini kan dolaşımına yayıldığında öldürmek için kullanılmaktadır, ancak testler ve taramalarda henüz tespit edilememektedir. Genellikle, kanserli tümörlerin yayılma şansı yüksek olduğunda kullanılır. Kemoterapi genellikle damardan (damar içine enjeksiyon) veya yutulan bir hap veya kapsül içinde verilmektedir.
Genellikle kötü huylu tümörler ameliyatla çıkarılmaktadır. Radyasyon tedavisi ve kemoterapi cerrahi ile birlikte kullanılır.
- İyi huylu tümörlerde tedavi: Bazı durumlarda, doktor kırık ve sakatlık riskini azaltmak için tümörün çıkarılmasını (eksizyon) veya başka bir cerrahi tekniği önerebilmektedir. Bazı tümörler, uygun tedaviden sonra tekrar tekrar bile geri gelebilmektedir. Nadiren bazı iyi huylu tümörler yayılabilmekte veya kanserli hale gelebilmektedir.