Kafein Bağımlılığı Nedir?

Kafein Bağımlılığı Nedir?
Kafein, merkezi sinir sistemine (beyin, sinirler ve omurilik) uyarıcı etki eden bir maddedir. Uykusuzluğu giderir ve konsantrasyonu artırır. Bu özelliği, günlük hayatı yoğun geçen insanların sürekli kafein tüketmesine, bunun sonucunda da kafein bağımlılığına neden olmaktadır.
Günde iki bardak kahve tüketimi (100-200 mg) olağan görülür. Fakat sekiz bardak ve üzeri kahve tüketimi (600 mg), kafein bağımlılığı olarak adlandırılır.
Kafein Sadece Kahvede Bulunmaz
Kafeinin sadece kahve ve siyah çayda olduğu sanılmaktadır. Fakat kafein çikolata, yeşil çay, kola ve enerji içecekleri ( servis başına 60 mg ila 250 mg kafein içerebilir) gibi gıdalarda da bulunur. Kahve ve çaydaki bardak başına kafein miktarı markaya, kullanılan tohum veya yaprak türüne, nasıl ve ne kadar sürede hazırlandığına göre değişkenlik gösterir.
Fazla Kafeinin Zararları
Vücuda aşırı kafein yüklendiğinde, kafeinin vücuda alınımı sırasında ortaya çıkan A2A-D2 dopamin reseptörü sağlıksız bir şekilde salınım gösterir. Dopaminin sağlıksız salınımı vücudun hormonal dengesini bozar. Fetüsün sağlıklı büyümesini engellediğinden, özellikle hamile kadınların kafeini dikkatli tüketmeleri gerekmektedir.
Fazla kafein tüketimi metiliksantin ve seratonin nöronlarını harekete geçirdiğinden, merkezi sinir sistemine de büyük oranda zarar verir.
Fazla Kafeinin Vücuttaki Etkileri
Vücuda fazla kafeinin girmesi şu etkileri yaratabilir:
- Baş dönmesi ve baş ağrısı hissetmek
- Sinirli olmak
- Vücudun titremesi
- Kalpte ritim bozukluğu oluşması
- Kan basıncında yükselme
- Yorgun hissetmek
- Su kaybı.
Kafein Bağımlılığından Kurtulmak için Neler Yapılabilir?
Bir anda bırakmaya çalışmak, kafein bağımlılığından kurtulmak için yapılan ilk hatadır. Kafein bağımlılığını aniden sonlandırmak, “kafein yoksunluğu”nu beraberinde getirir. Bunun sonucunda kişide baş ağrısı, yorgunluk, bulantı ve kusmalar, konsantrasyon güçlüğü görülebilir. Fakat kafeini yavaş yavaş kesmek, bağımlılıktan kurtulmak için daha mantıklı bir yöntemdir. Kişi yoksunluk belirtileri göstermeye başladığında hemen kafeine sarılmamalı, sabırlı olmalıdır. Bıraktığınız kafeinli içeceklerin yerine su koymayı deneyin. Vücudun sıvı dengesini korumaya yardımcı olan su, fazla kafeinin vücuttan atılmasına yardımcı olacaktır.