İnternetten Şifayı Kapmak: Siberkondri

Teknolojinin gelişmesi ile beraber ortaya çıkan hastalıklardan biridir. Siberkondri hastalığına yakalanan bireyler aslında internetten hastalık arama hastalığına yakalanmaktadır. Toplum arasında da sıkça karşılaşabileceğimiz, “baş ağrısı neden olur diye Google’da aradım ben kanser olabilir miyim? ” cümlesi birçoğunuza tanıdık gelmiştir. Teknolojisinin gelişmesi ve ulaşım kolaylığı bu hastalığın ortaya çıkışını kaçınılmaz kılmıştır.
Belki de yorgunluk kaynaklı yaşanan bir baş ağrısı, internet üzerinden yapılan araştırmalar ile çok büyük ve ciddi bir hastalık ile bağdaştırılarak kişinin kendisini derin ve büyük bir kaygı ve endişe içine düşürmesine neden olmaktadır. İnternette var olan belirti ve hastalık eşleştirmeleri her ne kadar doğru olsa da bunun tanısı bir uzman tarafından onaylanmalıdır. Her hastalık her hastada aynı tepkiyi vermemektedir. Ve her hasta da hastalığı aynı psikoloji ile karşılamamaktadır.
Uzman görüşü alınmadan internette yer alan teknik bilgiler ile kendilerine teşhis koyan hastaların psikolojisi olumsuz olarak etkilenmektedir. Bu durumun tekrarlanması yani ortaya siberkondri hastalığının çıkmasıyla aslında sağlıklı olan bireylerde obsesif kompülsif bozukluk oluşumuna da zemin hazırlayabilmektedir.
Yakın geçmişte ülkemizi ve dünyamızı saran COVID-19 ile beraber evlerde geçirilen süre artmıştır. Hatta bilgisayar-televizyon-tablet başında geçirilen süre ise daha fazla olmuştur. Tüm bunlar beraberinde siberkondri hastalığının da artmasına neden olmuştur. Toplum arasında hastalık hastası olarak nitelendirilmektedirler. Ve bu kişiler, psikoloji temelinde de sağlık kaygısı olarak ele alınmaktadır. Psikolojide panik bozukluk, depresif bozukluk veya anksiyete bozukluğu gibi bazı ruhsal hastalıkların semptomu olarak da kendisini gösterebilmektedir. Genel çerçevede siberkondri ve internet bağımlılığı birbirleriyle eş görülse de iki durum birbirinden oldukça farklıdır.
Hastalık Kimlerde Görülmektedir?
Okur-yazarlığı olan her yaş grubunda görülmesi mümkündür. Fakat en sık genç okur – yazar bireylerde görülmektedir .
Siberkondri Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Uzmanların bile teşhis koymak için birçok farklı tahlil, tetkik veya görüntüleme yöntemlerine başvurduğu hastalıkları internet üzerinden okunan birkaç paragraf ile kendi teşhislerini koyabilmektedir.
Örnekle açıklayacak olursak, soğuk algınlığı veya mevsimsel alerji nedeni ile oluşabilecek öksürüğü verem ile ilişkilendirilebilmektedir. Farkında olmadan vücutlarını çarpmaları sonucu oluşan morlukları kan kanseri ile baş ağlarını tümör ile ilişkilendirebilmektedir.
Hastalığın ciddi olduğuna dair tamamen kendilerinin hasta olduklarını düşünecekler. Hatta belki amansız hastalık psikolojisine sokmuş oldukları için uzmana başvuracaklardır. Fakat uzmanlar tarafından gerekli tetkikler sonucu öyle bir hastalığın olmadığı belirtildiğinde inanmayacaklardır. Ve mutlaka sorgulayarak amansız hastalık ruh halini sürdürmeye devam edeceklerdir.
Aşırı kaygılı ve stresli bireyler bu durumlar meydana gelebilmektedir. Bu durum bireylere zaman kaybı yaşatırken, farklı hastalıkların oluşmasına da neden olabilmektedir.
Siberkondri Hastalığı Nasıl Tedavi Edilmektedir?
- Eğitim seviyesinin arttırılması hastalığın yayılmasını önlemede oldukça etkilidir. Eğitim seviyesi arttıkça teşhis, tanı veya tedavi seyri ile ilgili bakış açısı değişecektir. Bilim temelli yaklaşım hastalığın oluşmasına engel olacaktır.
- İnternet kullanım süreleri ihtiyaç halleri dışında kontrollü olarak düzenlenmelidir.
- Ruh ve beden sağlığının bütünlüğünü korumak amacı ile mutlaka uzman desteği alınmalıdır.