Hibrit Ameliyathane: Yeni Konsepte Genel Bakış

Değişimin oldukça hızlı olduğu zaman diliminde yaşıyoruz. Bu değişim hayatın her alanında görülebilmektedir. Değişimle beraber pek çok yeni konsept farklı iş alanlarında kullanılmaya başlanmıştır. Hibrit ameliyathane kavramı da sağlık sektörü için yeni sayılabilecek kavramlardan biridir. 2010 yılından itibaren oldukça fazla konuşulan bu kavram laparoskopik ameliyatların popülaritesi arttıkça daha da ilgi kazanmıştır.
Hibrit Ameliyathane Nedir?
Minimal invaziv ameliyatları mümkün kılan tıbbi görüntüleme cihazlarıyla donatılmış ameliyathanelerdir. Cerrahların, radyologların ve diğer uzmanların karmaşık ameliyatları gerçekleştirirken gerçek zamanlı görüntüleri kullanmalarına olanak tanıyan bir ameliyathanedir. Bu özellikler ile yüksek riskli minimal invaziv endovasküler prosedürlerin gerçekleştirilmesine ve gerekirse anında açık cerrahi operasyona geçişe olanak tanımaktadır. Bu konseptte en fazla kullanılan cihazlar ise C kollu X-ray, CT veya MRI makinesinedir.
Hibrit Ameliyathanede Hangi Operasyonlar Yapılmaktadır?
Yüksek riskli veya hassasiyet gerektiren operasyonlar yapılmaktadır. Bunlar arasında;
- Beyin tümörü,
- Travma cerrahisi,
- Spinal implantasyon cerrahisi,
- Fonksiyonel stereotaktik cerrahi,
- Arteri-venöz malformasyon,
- Spinal damar hastalıkları bulunmaktadır.
Hibrit Ameliyathane Özellikleri Nelerdir?
Konsept şu özelliklere sahiptir;
- 3-D görüntüleme,
- Ayrıca manevra kabiliyeti,
- Açık cerrahi operasyon yeteneği,
- Minimal invaziv operasyonlar.
Hibrit Ameliyathanenin Faydaları Nelerdir?
Yeni bir konsept olmasına rağmen faydaları nedeniyle çok fazla tercih edilmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır;
- Hasta Güvenliği: Başlıca faydalardan biridir. Komplikasyonlar veya diğer acil durumlar meydana geldiğinde hızlı ve etkin bir şekilde müdahale edebilme esnekliği sağlamaktadır. Farklı farklı operasyonlar yerine tek bir operasyon geçiren hastanın iyileşmesi daha kısa olabilmektedir. Ayrıca, hibrit ameliyathane sayesinde hastanede yatış süresini de kısaltmaktadır.
- Personel Verimliliği: Kaynak, malzeme, alan ya da personel verimliliğini artırmaktadır. İş akışlarını veya zamanlamayı düzene sokarak personel verimliliğini maksimum seviyeye çıkarmaktadır.
- Uygun Maliyet:Oldukça uygun maliyetlidir. Bunun nedeni ise farklı odalarda görüntüleme ve cerrahi ekipmanlar yerine bu cihazların tek bir odada olmasıdır.
Bu konseptte, cerrahlar aynı anda hem açık hem de laparoskopik prosedürleri gerçekleştirebilmektedir. Bu da hastalarda anesteziden kaynaklanan olası riskleri en aza indirmektedir. Ayrıca, bu bir tip konseptte olası komplikasyonlar için risk azaltılmaktadır. Ek olarak, hasta ve sağlık personelleri bu konseptte daha az radyasyona maruz kalmaktadır