Gizemli Hastalık MS

Pek çok hastalık ile günlük hayatta karşılaşabiliriz. Ancak bazı hastalıklar vardır ki diğerlerine göre insanları daha fazla etkilemektedir. Kronik ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar ise en tehlikeliler arasındadır. MS (Multipl skleroz) hastalığı da tedavisi olmayan kronik hastalıklar arasında yer almaktadır.
MS Hastalığı Nedir?
Multipl skleroz teriminin kısaltmasıdır. Beyni ve omuriliği etkileyebilen önemli bir sağlık sorunudur. Diğer bir ifadeyle, merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen kronik bir hastalıktır. Görme, kol veya bacak hareketi, duyu veya denge ile ilgili sorunlar dahil olmak üzere çok çeşitli potansiyel semptomlara neden olabilmektedir.
MS Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Pek çok belirtisi bulunmakta ve farklı semptomlarla kendisini göstermektedir. Ancak, MS tahmin edilememekte ve her hastayı farklı şekilde etkilemektedir. Bu nedenle bireylere göre farklı belirtiler gözlemlenebilmektedir. En çok bilinenler ise şu şekildedir;
- Tükenmişlik,
- Yürüme zorluğu,
- Görme problemleri,
- Konuşma sorunları veya bozuklukları,
- Titreme,
- Konsantrasyon eksikliği,
- Bilişsel sorunlar,
- Yutma veya çiğneme sorunları.
MS Hastalığı Oluşmasına Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Çeşitli faktörler Multipl skleroz’a neden olabilmektedir. Ancak net olarak nedeni bilinmemektedir. Neden olan faktörler genel olarak dört başlıkta şu şekilde ifade edilmektedir;
- İmmünolojik faktörler
- Çevresel faktörler: Sigara, obezite, yaş, D vitamini eksikliği veya coğrafi konum gibi çevresel faktörlerin Multipl skleroz gelişme riskine katkıda bulunan faktörler olduğu ifade edilmektedir.
- Bulaşıcı faktörler: Çok net olmasa da Kızamık veya EBV gibi birçok virüs ve bakterinin Multipl skleroz gelişiminde rol oynayabildiği ifade edilmektedir.
- Genetik faktörler: Kalıtsal bir hastalık değildir. Ancak kalıtsal olabilecek genetik risk bulunmaktadır.
MS Hastalığı Türleri Nelerdir?
Multipl skleroz hastalığı tür olarak 5 farklı kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar şu şekildedir;
- İyi Huylu Multipl skleroz (Benign),
- Tekrarlayan ve düzelen Multipl skleroz (Relapsing-remitting)
- İkincil İlerleyici Multipl skleroz (Sekonder Progressif)
- Birincil İlerleyici Multipl skleroz (Primer Progressif)
MS Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Multipl skleroz Nöroloji branşı ilgilenmektedir. Teşhis için ise birtakım testlere veya görüntülemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar şu şekildedir;
- MRI taraması,
- Lomber ponksiyon,
- Evoked potentials,
- Kan testleri.
MS Hastalığı İçin Hangi Tedavi Yöntemleri Bulunmaktadır?
Şu an için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Yapılan müdahaleler mevcut durumu kontrol etmeye yardımcı olmaya yöneliktir. Ayrıca, bu müdahaleler hastalığın yavaşlatılmasına yönelik gerçekleştirilmektedir. Atakların önlenmesini, hastalığın kötüleşmesini, olası alevlenmeleri engellemek için ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca, hastaların yaşam kalitesini artırmak için de fizik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.