Donuk Omuz Nedir?

Ortopedik sorunlar, günümüzde fazlasıyla yer almaktadır. Yaşlı, genç veya çocuk fark etmeksizin herkesin farklı ortopedik sorunları gelişebilmektedir. Bu ortopedik sorunlar kişide rahatsızlık, huzursuzluk, yüksek derecede ağrı ve bazı durumlarda enfeksiyona sebep olabilmektedir. Ortopedik sorunların kişiler üzerinde etkileri travmatik olabilmektedir. Kişinin bir uzvunu sağlıklı şekilde kullanamıyor olması kişiyi hayli demoralize edebilmektedir. Bunlardan bir tanesi de halk arasında donuk omuz olarak bilinen, adeziv kapsülit hastalığıdır.
Adeziv Kapsülit Nedir?
Adeziv kapsülit, omuz ekleminde hareket kısıtlılığı, ağrı ve eklemin işlevlerinin azalması ile birlikte görülen bir hastalıktır. Omuz ekleminin kalınlaşarak ve sertleşerek işlevini kaybettiği bir hastalıktır. Bu kalınlaşma ve sertleşme, omuzun dışından görülebilecek bir durum değildir. Ancak doktor, muayene ve gerekli görüntüleme cihazları ile gerçekleştireceği görüntülemeler sonucu eklemin durumu değerlendirebilir.
Donuk Omuz Belirtileri Nelerdir?
Adeziv kapsülit belirtileri, çoğu ortopedik hastalığın belirtileri ile benzerlik göstermektedir. Omuz ekleminde işlev kaybı ve ağrı en belirgin özelliklerindendir. Omzu hareket ettirememe, adeziv kapsülit olan uzvun üzerine hiçbir şekilde yatamama, kolun güç kaybı ve neredeyse hiçbir iş için kullanamama gibi belirtileri oluşabilmektedir. Donuk omuz hastalığının belirtileri üç evrede gerçekleşmektedir. Bu evreler şunlardır;
1.Evre- Ağrı Evresi: Bu evre, hastalığın en ağrılı evresidir. Omuz hareketlerinin kısıtlı olduğu veya en çok ağrı oluşturduğu evre olarak bilinmektedir. Bu evre 9 ay – 1 yıl arası sürebilmektedir. Evre uzunluğu kişisel faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir.
2.Evre- Donma- Hareketsizlik Evresi: Bu evre ağrıların azaldığı ancak omuz eklemindeki hareketsizliğin veya hareket güçlüğünün en fazla olduğu evredir. Bu evre ortalama olarak 5 ay – 18 ay arası değişebilmektedir. Yine kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
3.Evre- çözünme- Normale Dönme Evresi: Bu evrede ise artık ağrılar neredeyse tamamen bitmiştir. Omuz hareketleri geri gelmeye başlamıştır. Bu evre ortalama olarak 8 ay- 24 ay arası değişebilmektedir.
Donuk Omuz Olma Nedenleri Nelerdir?
Adeziv kapsülit hastalığının nedeninin tam olarak ne olduğunu bilinmemektedir. Bununla birlikte çok farklı etkenler bu hastalığa sebep olabilmektedir. Adeziv kapsülit hastalığında etkili olabilecek etkenler romatizmal hastalıklar, şeker hastalığı, kalp hastalığı veya uzun süreli alınmış darbeler olabilmektedir. Ayrıca, herhangi bir enfeksiyon sonucu gelişebileceği ifade edilmektedir. %70 oranında kadınlarda daha fazla gözlemlendiği bilinmektedir. Aynı zamanda 40 yaş üstü kişiler için de bir risk faktörü olarak belirtilmektedir.
Yaşlılarda veya genç bireylerde de uzun süreli hareketsizlik durumlarında görülebilmektedir. Herhangi bir nedene bağlı olarak eklemin hareketsiz kalması sonucu donuk omuz hastalığı gerçekleşebilmektedir. Eklem hareketlerini kısıtlayan etkenlerden bazıları şunlardır, kol kırılması, çıkık, tekrarlayan burkulmalar veya felç gibi nedenler eklemin uzun süreli hareketsizliğini sağlayacağı için adeziv kapsülit nedenlerinden olabilmektedir.
Adeziv Kapsülit Tedavisi Nelerdir?
Adeziv kapsülit tedavisinde en etkili yöntem fiziksel terapilerdir. Belli ilaç enjeksiyonları, ameliyatlar veya belirli ilaçlarla tedaviler gerçekleştirilebilmektedir. Kesin bir çözümü olmamakla birlikte belirtilerin azaltılması önemlidir.