Cilt Lekeleri Neyin Habercisi Olabilir?

Kavram olarak, cilt üzerindeki herhangi bir izi tanımlamak için kullanılmaktadır. Pek çok farklı türü bulunmaktadır. Pek çoğu herhangi bir zarara veya sağlık sorununa yol açmamaktadır. Ancak bazı bireyler bazı nedenlerle cilt lekeleri için farklı yollar aramaktadır.
Vücudun pek çok noktasında görülebilen bu sorun, herhangi bir renk değişikliğini, lekeyi veya işareti tanımlamaktadır. Farklı leke türleri bulunmaktadır. Dolasıyla da her birinin kendi nedeni bulunmaktadır. Akne izleri gibi lekelerin çoğu zararsız olarak algılanmakta ya da tanımlanmaktadır. Genellikle de tedavi gerektirmemektedir. Ancak bazıları cilt kanseri gibi çok ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilmektedir.
Cilt Lekeleri Nedenleri Nelerdir?
Bu sorun pek çok nedenle görülebilmektedir. En yayın nedenleri arasında aşırı güneşe maruz kalma yer almaktadır. Ancak hormonal değişiklikler, ilaçlar ve diğer faktörler, yüzde veya vücutta lekelere neden olabilmektedir. Nedenlerden bazıları şu şekildedir;
- Genetik,
- Hormonlar,
- İlaçlar,
- Yemek içme alışkanlıkları,
- Stres,
- Sigara veya tütün ürünleri,
- Sağlıksız ya da yanlış cilt bakımı.
Cilt Lekeleri Türleri Nelerdir?
Tahmin edilebileceği gibi pek çok türü bulunmaktadır. Bunların pek çoğu halk arasında bilinmekte ancak bazıları bilinmemektedir. Bu türlerden bazıları şu şekildedir;
- Akne. Ciltteki yağ oranın artmasıyla ortaya çıkmaktadır.
- Siyah nokta. Gözeneklerin içine sıkışmış küçük ve koyu renkte olan yağlardır.
- Papül. Yağ, bakteri veya ölü derinin cildin derinlerine inerek iltihaplanmaya neden olmasıyla oluşan küçük, sert ve kırmızı yumrulardır.
- Nodül. Gözeneklerin tıkandığında durumlarda ortaya çıkan büyük cilt lekeleridir.
- Hiperpigmentasyon. Cildin diğer bölgelerinde görülen koyu renkli bir leke türüdür. Oldukça sık görülmekle birlikte genelde zararsızdır.
- Melazma. Cilt üzerinde çeşitli nedenlerden kaynaklanan siyah veya kahverengi lekelere verilen isimdir.
- Doğum lekeleri. Doğumda veya doğumdan hemen kısa bir süre sonra ortaya çıkan lekelerdir.
- Uçuk. Ağız, dil ya da ağız çevresinde oluşan bir sorundur. Genellikle ağrılı, kırmızı renkli ve içi sıvı dolu kabarcık şeklinde ortaya çıkmaktadır.
- Cilt kanseri. Tüm bu türler arasında istenmeyen bir durumdur.
- Yaşlılık lekeleri. Genellikle 40 yaşın üzerindeki bireylerde görülmektedir. Karaciğer lekesi olarak da bilinmektedir.
Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Daha öncede bahsedildiği gibi pek çok nedenden dolayı bu sorun yaşanabilmektedir. Ayrıca, lekenin büyüklüğü ve derinliği de tedavilerin şekillenmesinde önemli faktörlerdir. En uygun tedavi yöntemi uzmanlar tarafından belirlenebilmektedir. Uygulanabilecek tedavi yöntemlerinden bazıları şu şekildedir;
- Mezoterapi,
- Kimyasal Peeling,
- Kriyoterapi,
- PRP,
- Lazer Tedavisi,
- Dermapen.