Biberon Çürüğü Nedir?

6 yaşından küçük çocuklarda çürük, çürük başlangıcı ya da çürük sebebiyle kaybedilmiş diş bulunuyorsa, bu duruma erken Çocukluk Çağı Çürüğü (EÇÇ) ya da biberon çürüğü adı verilir. Biberon Diş Çürüğü’nün en sık görüldüğü yer üst ön dişlerdir. Ancak diğer dişler de bu durumdan etkilenebilir.
Biberon Çürüğü Nedenleri Nelerdir?
Biberon çürüğü oluşma sebeplerinden biri çocuklarda yaklaşık olarak 6 aylıkken çıkan dişlerin uzun süreli şeker içerikli gıdalar (anne sütü, formül süt, inek sütü, meyve suları vb.) ile temas halinde olması ve uygun ağız temizliğinin yapılamamasıdır.
Bebeklere özellikle uykuya geçiş esnasında verilen içerisinde tatlandırılmış süt bulunan biberon, herhangi bir tatlı yiyecek veya içeceğe batırılan emzikler gece boyunca bebeğin ağzında kalması çürük oluşmasına neden olmaktadır. Gece uykusu esnasında bebeğin tükürüğünün akış hızı azaldığından dişler üzerindeki tükürüğün koruyucu özelliği de azalmaktadır. Gece boyunca dişlerin üzerinde kalan tatlandırıcı besinler ağız içinde yaşayan mikroorganizmalara besin kaynağı oluşturduğundan dişlerde çürüğün oluşmasına sebep olmaktadır.
Çocuktaki diş çürüğü, anneden (veya bakıcıdan) bebeğe geçen bakteriler sebebiyle de olabilmektedir. Bu bakteriler, annenin bebeğin mamasının sıcaklığını veya tadını anlamak için kaşığı veya temizlemek için düşen emziği kendi ağzına sürmesi ile tükürük yoluyla anneden bebeğe geçer.
Bebeğiniz veya küçük çocuğunuz günlük yeterli miktarda florür almazsa diş çürüğü riski de artabilir.
Biberon Çürüğü Belirtileri Nelerdir?
Çürük ilk olarak dişlerin minesinde beyaz lekelenmeler ile başlamaktadır. Zamanla minede doku kayıpları oluşur ve beyaz lekelenmelerin yerini sarı veya kahve lekelenmeler almaya başlar. Genellikle ebeveynler dişlerdeki çürüğü fark ettiğinde çürükler oldukça ilerlemiş durumda olmaktadır. Bazen de ebeveynler bu lekelenmeleri demir lekelenmeleri ile karıştırmaktadırlar.
Biberon Çürüğü Nasıl Önlenir?
- Biberon çürüğünün erken teşhis edilebilmesi için çocuğunuzu mutlaka bir yaşından önce diş hekimine götürün.
- Çocuğun bir yaşından sonra uykuda beslenmesine izin vermeyin.
- Bebeğinizin dişlerini düzenli olarak her beslenmeden sonra temizleyin.
- Tüm bebek dişleri çıktığında diş ipi kullanmaya özen gösterin.
- Beslenme sonrasında eğer bebeğinizin dişlerini temizleyemezseniz mutlaka su içirin.
- Bebeğinizin sütünün içine bal, reçel, pekmez gibi yüksek şeker içeren besinler ilave etmeyin.
- Çocuğunuzu sağlıklı beslenme alışkanlıklarına teşvik edin.
Biberon Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi yöntemi çocuğun yaşına ve durumunun ciddiyetine göre değişmektedir.
Diş yüzeyi üzerinde oluşan beyaz lekeler biberon diş çürüğünün erken belirtileridir. Bu aşamada, tüm dişleri çürümenin durdurulması veya tersine çevrilmesi için florür tedavisi kullanılabilir. Bu işlem ile diş minesini yeniden inşa ederek, çürümenin ilk aşamalarda verdiği tahribat tersine çevrilmeye çalışılmaktadır.
Diş hekimi çocuğa ayrıca florür takviyesi önerebilir. Bu durumda, bebeğin diyetinde çürümenin ilerlemesini amacıyla bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Bu değişiklikler arasında şunlar gösterilebilir:
- Asitli yiyecek miktarını sınırlamak.
- Sınırlı miktarda meyve suları ile beslemek (özellikle narenciye suları).
Bu diyetteki değişiklikler her zaman çocuğunuzun doktoru veya çocuk diş hekimi ile koordineli olarak yapılmalıdır. Bazı durumlarda çocuğunuzun yaşına, genel sağlık durumuna ve günlük beslenme gereksinimlerine bağlı olarak, bazı diyet değişiklikleri gerekli olabilmektedir.
Eğer çürüme ilerlemiş bir vaziyetteyken tespit edilirse, florür takviyesi veya tedavisi artık yeterli olmayabilir. Daha şiddetli bozulma belirtileri arasında şunlar gösterilebilir:
- Dişlerde oluşan beyaz lekelerin kahverengi veya siyaha dönüşmesi.
- Diş etlerinde kanama veya şişme.
- Ağız kokusu.
Çocuğunuz bu belirti veya semptomlardan herhangi birini gösterir ise mümkün olan en kısa sürede diş hekimini görmek zorunlu hale gelir. Çürüme daha da ilerlerse, çocuğunuz diş kaybı durumu ile karşı karşıya kalabilir.