Beyincik Sarkması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Chiari malformasyonu olarak adlandırılan doğumsal bir anomalidir. Diğer bir ifadeyle, beyin ve omuriliğin bağlandığı alt arka kafatasındaki alanı etkileyen bir grup karmaşık beyin anormalliğidir. Beynin bir bölümünün omurilik kanalıyla birleştiği yerde çıkıntı yapmasıyla oluşmaktadır. Beyincik sarkması nadirdir. Ancak görüntüleme yöntemlerinin ve teknolojinin artan kullanımı hastalığın teşhis edilmesini sağlamıştır.
Beyincik Sarkması Nedir?
Chiari malformasyonları kadınları erkeklerden daha fazla etkilemektedir. Ayrıca, her 1000 doğumun sadece 1’inde meydana geldiği ifade edilmektedir. Chiari malformasyonları, kafatasının bir kısmının normalden küçük olduğunda veya beyne baskı yaparak serebellumu omurilik kanalına itmeye zorladığında gelişebilmektedir. Beyincik ve beyin sapı üzerindeki basınç, bu alanlar tarafından kontrol edilen işlevleri etkileyebilmektedir. Böylece, beyni ve omuriliği çevreleyen sıvı olan beyin omurilik sıvısının akışını engelleyebilmektedir.
Beyincik Sarkması Tipleri Nelerdir?
Farklı tipleri bulunmaktadır. Her bir tip farklı özelliklere sahiptir. Özet olarak tipler şu şekildedir;
Tip 1: Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen en yaygın tiplerinden biridir. Öksürme veya gülme gibi nedenlerle kafanın arkasında yer alan bölgede ve boyunda ağrı ile kendini göstermektedir.
Tip 2: Doğumda görülmekte ve bebekleri daha çok etkilemektedir. Spina Bifida olarak adlandırılan omurilik anomalisi ile birlikte görülmektedir.
Tip 3: Ensefalosel adı verilen doğum kusuruyla beraber görülmektedir. Ayrıca, bebeklerde görülen bu Tip 3’de beyincik ciddi şekilde fıtıklaşmaktadır.
Tip 4: Ölümcül bir tür olmakla birlikte bebeklerde görülen nadir bir malformasyondur. Bu tipte beyin az gelişir veya hiç gelişmez. Ayrıca, chiari malformasyonun en şiddetli formudur.
Tip 0: Beyincikte fıtıklaşma mevcut olmamakla birlikte Chiari malformasyonun birkaç belirtisine rastlanılmaktadır. Oldukça yeni bir türdür.
Beyincik Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Türlerine göre belirtileri farklılaşmaktadır. Omurilik, beyincik veya beyin sapının etkilenmesine göre bulgular değişebilmektedir. Ancak genel olarak aşağıdaki belirtiler görülebilmektedir;
- Skolyoz,
- Baş ağrısı,
- Hidrosefali,
- Uyku apnesi,
- Ses kısıklığı,
- Bulantı veya kusma,
- Öğürme refleksinin kaybolması,
- Yutkunmada güçlük,
- Uyuşma veya güç kaybı,
- Denge eksikliği veya anormal refleksler,
- Sinir problemleri.
Beyincik Sarkması Nasıl Teşhis Edilir?
Hastalığın teşhisinde fiziki tedavinin yanı sıra şu yöntemler yer almaktadır;
- Röntgen,
- CT tarama,
Beyincik Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın kesin tedavisi cerrahi yöntemlerle mümkündür. Yapılan operasyonda temel amaç, merkezi sinir sistemindeki hasarın önüne geçilmesi, ilerlemesinin durdurulması ve fonksiyonel kusurların ortadan kaldırılmasıdır. Ayrıca, ilaç tedavileri ile de belirli sorunlar engellenebilmektedir.