Besin Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Günlük yaşantıda tüketilen besinlerden dolayı gelişen besin zehirlenmeleri, her insanın başına gelebilmektedir. Bu gibi zehirlenme durumları genellikle çok tehlikeli değildir. Ancak bazı gıda zehirlenmeleri, gerekli medikal tedaviler gerçekleştirilmediği zaman ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Çocuklarda sık görülmektedir. Gıda zehirlenmelerinin birtakım belirtileri mevcuttur.
Besin Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Aşağıda sıralanan faktörler besin zehirlenmesinin belirtileri arasında yer almaktadır;
- Mide Bulantısı,
- İshal,
- Kusma,
- Soğuk Terleme,
- Ateş,
- Karın Ağrısı,
- Kendini Kötü Hissetmek,
- Halsizlik,
- Mide Krampları.
Besin Zehirlenmesinin Nedenleri Nelerdir?
Gıda zehirlenmeleri, genellikle bozulmuş besinlerin tüketimi ile ortaya çıkan bir durumdur. Çoğunlukla, insanların besinlerin bozulduğunu fark etmeden tüketmesi ile gelişmektedir. Kontamine olmuş, küflenmiş, kokmuş besinlerin tüketilmesi zehirlenmeye sebep olmaktadır.
Her zaman bozulmuş besinlerin tüketimi ile gelişmemektedir. Bazen bozulmamış olan besinlerin vücutta reaksiyon göstermesi ile de ortaya çıkabilmektedir. Besinlerin içerisindeki maddelere karşı olan toleransın düşüklüğü, kişilerde besin zehirlenmesine sebep olabilmektedir.
Çoğu zaman da pişirilmeden yenilen yiyecekler kaynaklı olabilmektedir. Yemekler pişirilmeden yenildiği zaman besinlerde bulunan mikroorganizmalar, canlı kalacak ve besin zehirlenmesine yol açabilecektir.
Besin Zehirlenmesine Sebep Olabilecek Besinlerin Özellikleri Nelerdir?
Bazı besin özellikleri besin zehirlenmesine yol açabilmektedir. Bu özellikler şunlardır;
- Küflenmiş besinler,
- Kokmuş besinler,
- Küflenme dışında, rengi değişmiş olan besinler,
- Uzun süre beklemiş besinler,
- Isıtılıp tekrar buzdolabına konulmuş besinler,
- Besinlerde bulunan, virüs, bakteri ve mantar gibi mikroorganizmalar.
Besin Zehirlenmesi Durumunda Neler Yapılmalıdır?
Gıda ile zehirlenmiş olduğunu düşünen kişilerin, öncelikle gerçekten gıda ile zehirlenip, zehirlenmediğini anlaması gerekmektedir. Bunun için yukarıda belirtilmiş olan belirtilerin varlığı sorgulanmalıdır. Bu belirtiler mevcut ise zehirlenmenin varlığından söz edilebilmektedir. Bu gibi durumlarda, kişinin gösterdiği belirtilerin şiddetine dikkat edilmesi önem arz etmektedir.
Kişinin gösterdiği belirtiler önem arz ederken, kişinin tükettiği besin de bir o kadar önemli olmaktadır. Tavuk, balık, yumurta gibi protein ağırlıklı besinlerin zehirlenmeleri, oldukça ağır seyretmektedir. Bu gibi besinlerin zehirlenmelerinde acilen sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Bu gibi besinler ile zehirlenmiş olmasa dahi belirtileri çok ağır olan kişilerin de hızlı şekilde sağlık kuruluşlarına başvurusu çok önemlidir. Hafif kusma ve ishal gibi besin zehirlenmesi belirtileri mevcut ise kusma geçene kadar katı yiyeceklerden uzak durulmalı ve bol su tüketilmelidir.
Besin Zehirlenmesi Ne Zaman Belli Olur?
Tüketilen besin, kişiyi zehirledi ise bunun belirtilerinin gözükmesi farklı zaman aralıklarında olabilmektedir. En kısa 3 saat içinde gıda zehirlenmesi belirtileri başlar. Bu süre 3 güne kadar da uzayabilmektedir. Burada önemli olan, belirtilerin zehirlenme kaynaklı mı farklı bir etken kaynaklı mı olduğunun ayrımının yapılabilmesidir.