Bel Kayması Nedir? Türleri Nelerdir?

Spondylolisthesis olarak adlandırılan hastalık halk arasında omurga kayması olarak da ifade edilmektedir. Omurgadaki bir kemiğin (omur) normal veya uygun pozisyondan alttaki kemiğe ve öne doğru hareket etmesi durumudur. Başka bir ifadeyle, bel kayması, üst bölgede yer alan omurun alt bölgede yer alan omur üzerinden öne doğru kaymasıdır. Çoğu zaman, cerrahi olmayan tedavi ile hastalığın semptomları hafifleyebilmektedir.
Bel Kayması Türleri Nelerdir?
İki farklı türü bulunmaktadır. Doğuştan gelen ve edinsel olarak iki farklı türde gruplandırılan hastalık türleri aşağıdaki gibidir;
Dejeneratif Spondilolistezis: Yaşa bağlı olarak görülen bir sağlık sorunudur. Omurga ve omurgayı çevreleyen dokuların birbiri üzerine kayması ile ortaya çıkmaktadır.
Spondilolizis: Stres kırığı olarak da bilinmektedir. Bel bölgesine aşırı yüklenilmesi sonucu ortaya çıkan bu kırık durumunda üst bölgede yer alan omur aşağıya kaymaktadır.
Travmatik Spondilolistezis: Kaza, yaralanma ve travma ile ortaya çıkan sorundur.
Omurga Kayması Sebepleri Nelerdir?
Farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Ancak en sık nedenler şu şekilde özetlenebilmektedir;
- Yaşlanmayla beraber ortaya çıkan değişimler,
- Aşırı kullanım kaynaklı dejenerasyon,
- Doğumsal sorunlar,
- Tümörler,
- Yaralanma, darbe veya travmayla beraber ortaya çıkan değişimler,
Bel Kayması Belirtileri Nelerdir?
Bireylere ya da vakaların durumuna göre belirtiler farklılık gösterebilmektedir. Hafif vakalarda pek belirti görülmemektedir. Ancak ağır vakalarda günlük hayatı engelleyici pek çok belirti görülebilmektedir. Hastalığın belirtileri ise genel olarak şunlardır;
- Kalıcı ya da sürekli bel ağrısı,
- Sırt bölgesinde ve bacaklarda sertlik,
- Sırt bölgesinde hassasiyet,
- Uyluk ya da bacak ağrısı,
- Omurga eğriliği,
- Sırt bölgesinden bacaklara kadar uzanan uyuşma veya karıncalanma,
- Sert hamstring ve kalça kasları.
Omurga Kayması İçin Kimler Risk Altındadır?
Aşağıda sıralanan nedenler omurga kayması riskini daha da artırmaktadır;
Genetik Faktörler: Genetik yatkınlığı olanlarda hastalığın görülme riski daha fazladır.
Yaş: Yaşlandıkça, omurgadaki aşınma ve yıpranmanın omurları zayıflattığı dejeneratif omurga koşulları gelişebilmektedir.
Aşırı Kullanım: Jimnastik, futbol veya halter gibi lomber omurganın sık sık aşırı gerilmesine neden olan sporlarda risk artmaktadır. Bu sporlar zamanla omurun kırılmasına veya kaymasına neden olabilmektedir.
Bel Kayması Tedavisi Nasıldır?
Hem cerrahi hem de cerrahi olmayan yani konservatif tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Ancak birinci tedavi konservatif tedavi yöntemlerdir. Ameliyatsız yani konservatif tedaviler arasında;
- Spor aktivitelerinden kaçınma,
- Dikkatli eğilip kalkma veya hareket etme,
- İlaçlı tedaviler,
- Fiziksel tıp ve rehabilitasyon,
- Epidural steroid enjeksiyonları bulunmaktadır.
Cerrahi olmayan tedaviler işe yaramazsa ve semptomlar şiddetli, kalıcı veya omurgada sıkıştırılmış bir sinir olduğunu gösteriyorsa cerrahi yöntem önerilebilmektedir.