Bacakların Korkulu Rüyası: Menisküs Yırtığı

Menisküs, dizlerin içinde bulunmaktadır. Dizlerde harekete bağlı olarak oluşan kemiklerde aşınma, yıpranma gibi etkilerin gerçekleşmesini engellemektedir. Diz ekleminin birleşme noktasında bulunmaktadır. Halk arasında sporcu hastalığı olarak biliniyor olsa da menisküs yırtığı herhangi bir ters hareket nedeniyle oluşabilmektedir. Ayrıca, eklemde zorlanma gibi durumlarda da her insanın başına gelebilen bir durumdur. Hareket sistemi için çok kıymetli bir dokudur ve hareket sağlığı için çok önemlidir. Birçok nedene bağlı olarak kişide menisküs yırtığı gerçekleşebilmektedir.
Menisküs Yırtığı Nasıl Gerçekleşir?
Günümüzde fazlaca karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Birçok farklı nedeni olabilmektedir. Genellikle, kişinin dizini zorlamasıyla gerçekleşmektedir. Ağır sporlar, dizde olmuş travmalar veya yaşlı kişilerde zamana bağlı olarak gelişen deformasyonlar bu sorunla sonuçlanabilmektedir. Bu sorun, çok sağlam olan hiç deformasyona uğramamış dizlerde de meydana gelebilmektedir. Risk travmaya uğrama açısından herkes için aynıdır. Bu sebeple aktiviteler veya sporlar sırasında dikkatli olunuz ve menisküs sağlınızı önemseyiniz.
Menisküs Yırtığı Tanısı Nasıl Konulmaktadır?
Tanısı, alanında uzman hekim tarafından gerekli muayene ve işlemler gerçekleştirildikten sonra koyulabilmektedir. Bu yöntemler doktorun el ile kendisinin manuel olarak yaptığı muayeneler olabilmektedir. Görüntüleme yöntemlerinden olan MR (Manyetik Rezonans), röntgen gibi görüntüleme yöntemleri ile tanısı koyulabilmektedir. Ancak, diz artroskopisi ile kesin tanı koyulabilmektedir. Her hastada artroskopik yöntem gerekli olmamaktadır. Bunun gerekliliği uzman doktor tarafından belirlenmektedir.
Artroskopik yöntem, menisküs yırtığı tedavisinde de kullanılmaktadır. En geçerli tedavi yöntemlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Bu sorundan şikayetçi olan hastalarda anamnez de (hastanın öyküsü) yani hastanın nasıl bir durumla karşılaştıktan sonra şikayetlerinin ortaya çıktığı kriteri çok önemlidir. “Bir travma mı gerçekleşti? Hastan yürümekte sıkıntı çekiyor mu?” gibi sorular tanının koyulmasında büyük rol oynayacaktır.
Menisküs Yırtığı Tedavisi
Bu sağlık sorunu için tedavi seçenekleri günümüzde tıbbın gelişimi ile çeşitlenmiştir. Cerrahi yöntemlerin yanında medikal olarak geliştirilmiş tedaviler de mümkündür. Bu problemin tedavisi yırtığın durumu veya hastanın verdiği belirtilere göre, uzman doktor tarafından belirlenmektedir. Ancak, menisküs yırtığında kesin tedavi artroskopik yönetim ile yırtık olan yerin kesilerek çıkarılması veya dikilebilecek durumda ise dikilerek tamir edilmesidir. Yine bu tedavi yönteminin belirlenmesi uzman doktor tarafından yapılacaktır.
Artroskopik Menisküs Ameliyatı Nedir?
Artroskopik yöntemler günümüzde çok gelişmiş ve ilerleme kaydetmiştir. Artroskopide, genel olarak bakıldığında, cerrahi olarak eklem bölgelerine açılan delikler aracılığı ile eklemin içine doktorun yönlendireceği bir kamera yerleştirilecek, bu kamera vasıtasıyla eklem görüntülenecek ve gerekli cerrahi müdahale yapılacaktır. Artroskopik işlem omuz, kalça veya diz gibi eklem bölgelerine uygulanabilmektedir. Menisküs yırtığı için ise dizin artroskopik olarak görüntülenmesi veya yırtığın durumuna göre gerekli müdahalenin yapılmasıdır.
Menisküs yırtığı ameliyatı, çok tercih edilen bir cerrahi çeşididir. Ameliyat sonrası 2 hafta- 3 ay arasında bir iyileşme süreci bulunmaktadır. Bu iyileşme süreci hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Hastanın yaşı, ameliyat sonrası yara bakımı, sigara tüketimi, şeker hastalığı gibi yandaş hastalıklar, egzersizler, yapılan fizik tedavi ve birçok etmene bağlı olarak ameliyat sonrası iyileşme süreci değişiklik gösterebilmektedir.