Bacak Boyu Eşitsizliği Nedir?

Bacak boyu eşitsizliği, bir çift uzvun uzunlukları arasında gözle görülür bir fark olduğu yani bir bacağın diğerinden daha kısa olduğu durumdur. İnsanların %50’sinden fazlasının bacak uzunluklarında ince fark vardır. Bu hafif farklar genellikle sorunlara neden olmamaktadır. Bununla birlikte, 2 cm’den fazla bacak uzunluğu farkı olan kişilerin küçük bir yüzdesi için bu fark, sağlıklarını ve yaşam kalitelerini etkileyebilmektedir.
Bacak Boyu Eşitsizliği Nedir?
Bacaklarda kısalık olarak da ifade edilmektedir. Yan yana getirilmiş alt ekstremite uzuvlarının belirgin şekilde eşit olmayan bir uzunluğa sahip olduğu bir durum olarak tanımlanmaktadır. Diğer tanım ise genellikle çocuklukta ortaya çıkan ve çocuğun iki bacağının eşit olmayan uzunluklarda olduğu ortopedik bir sorundur.
Bacak Boyu Eşitsizliği Hakkında Özet Bilgiler
- Dünyadaki insanların çoğu aslında 2 cm’ye kadar bacak uzunluğu farklılığına sahiptir,
- Topallama genellikle uyumsuzluğun 2 cm’yi aştığında başlamaktadır. 3 cm’nin üzerinde ise son derece fark edilebilen hale gelmektedir.
- Çocuk felci uyumsuzlukta önemli bir faktördü. Ancak çocuk felci aşılarının etkinliğiyle çocuk felci ile görülen alt ekstremite uzuvlarındaki eşitsizlik ortadan kaldırılmıştır.
- Tedavisi genellikle bacaktan ziyade kalça, pelvis veya sırt odaklı tedaviyi içermektedir.
Bacak Boyu Eşitsizliği Belirtileri Nelerdir?
Gözle görülebilen belirtileri vardır. Bunlar arasında en çok görülenler şunlardır;
- Omuz bölgesindeki asimetrik görüntü,
- Topallama,
- Diz, kalça veya sırt ağrısı,
- Yorgunluk,
- Giysilerin vücuda tam olarak oturmaması,
- Omurga eğriliği ya da belirgin skolyoz.
Bacak Boyu Eşitsizliği Nasıl Tedavi Edilir?
Cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Cerrahi olmayan yöntemlerin arasında; ayakkabıların probleme göre tasarlanması, fizik tedavi, protezler ve uyarlanabilen cihazlar bulunmaktadır. Cerrahi yöntemler de bu sorunun ortadan kaldırılması için tercih edilmektedir.
Bacak Boyu Farklılığının Yaygın Nedenleri Nelerdir?
Pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. En yayın onları ise şu şekildedir;
Konjenital: Doğuştan gelen eşitsizliktir.
Gelişimsel: Gelişimsel vakalar, yaralanmanın veya hastalığın bacağın büyümesini yavaşlattığında ortaya çıkan durumdur.
Travma sonrası: Kemikteki kırıklar ve diğer travmatik yaralanmalar yanlış bir şekilde iyileşerek bir bacağın diğerinden daha kısa olmasına neden olabilmektedir.
Kemik tümörleri: Hem kemik tümörleri hem de onları yok etmek için tasarlanmış tedaviler kemik büyümesini etkileyebilmektedir.
Bacak Boyu Eşitsizliği Nasıl Sınıflandırılabilmektedir?
İki farklı şekilde sınıflandırılmaktadır. Bunlar şu şekilde özetlenmektedir;
Anatomik: Yapısal uzuv uzunluğu eşitsizliğidir. Konjenital durumları, doğumda veya çocukluktaki hafif gelişimsel anormallikleri içermektedir. Ayrıca, travmalar, kırıklar ve eklem replasmanı gibi sorunlar da anatomik eşitsizlik sınıfına girmektedir.
Fonksiyonel: Yapısal olmayan eşitsizliktir. Alt ekstremitenin kemik bileşenlerinde herhangi bir kısalma olmaksızın alt ekstremitenin tek taraflı asimetrik halidir. Kas zayıflığı veya kısalması gibi alt ekstremite mekaniklerindeki değişiklikten kaynaklanabilmektedir.