Bacağınız Sizden Bağımsız mı Hareket Ediyor?

Eğer bacağınız sizin kontrolünüz dışında hareket ediyorsa, muhtemelen bu gizemli hastalık sizin de kapınızı çalmıştır. Kısaca HBS olarak karşımıza çıkabilen Huzursuz Bacak Sendromu’nun bilinen bir diğer adı da Willis-Ekbom hastalığıdır. Huzursuz Bacak Sendromu; bireylerin yaşadığı rahatsızlık verici bir his beraberinde, bacaklarını hareket ettirmek sureti ile kontrol dışı bir dürtü ile ortaya çıkan, kronik hareket bozukluğudur. HBS, genel olarak oturur veya uzanır pozisyonlarda etkisini göstermektedir. Ayrıca, vakit olarak ise akşam ve gece saatlerinde kendini hissettirmektedir. Bu his beraberinde bireylerin hareket etmesi ile geçici olarak hafiflemektedir.
Her yaş grubunda ortaya çıkabilen HBS, yaşın ilerlemesi ile beraber belirtileri ve rahatsız edici hislerinde ilerleme gösterebilmektedir. Tüm bunlar ile beraber uyku rutinine engel olabilen evreye ulaştığında ise günlük rutin aktivitelerin yerine getirilmesinde de zorlukların yaşanmasına neden olabilmektedir.
Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi İçin Hangi Bölüme Başvurulmalıdır?
Klinik olarak tanı konulabilmekte ve çeşitli ilaç destekleri ile kontrol altına alınabilmektedir. Huzursuz Bacak Sendromu tedavisi için nöroloji veya psikiyatri bölümüne başvurulur.
Huzursuz Bacak Sendromu Neden Olur?
Kesin nedeni net olarak belirlenmemiş olan bu rahatsızlık, birçok araştırmacının ilgisini çekmiştir. Kas hareketlerini kontrol etmek üzere beyinden salgılanan dopaminde yaşanan dengesizlik sonucu ortaya çıkabileceği belirtilmektedir. Herhangi bir nedene bağlı olmadan da ortaya çıkabilmektedir. HBS; demir metabolizmasının bozukluğu, bazı kronik rahatsızlıklar ve birtakım ilaçların yan etkisi nedeni ile de ortaya çıkabilmektedir.
Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Huzursuz Bacak Sendromunun en başlıca ve kaba tabirle adından da yola çıkılarak ele alınabilecek belirtisi, bireylerin bacaklarını kontrol ve istek dışında hareket ettirme dürtüsüdür. Diğer en yaygın semptomlar ise şu şekildedir;
- Uzun süren hareketsizlik veya dinlenme sonrası başlayan hisler. Örnek verecek olursak, yolculuk esnasında uzun süre hareketiz kaldıktan sonra başlar.
- Akşam saatlerinde başlayan kontrolsüz hareket semptomları, geceleri en ağır hali ile bireyleri karşılar.
- Gerinme, ayakları sallama veya yürüme ile birlikte kontrolsüz hareket hissi geçici olarak hafifler.
- Uyku esnasında bacakların seğirmesine, kıpırdamasına ve bazen gece boyu tekme atma refleksine neden olur.
- Genel olarak her iki bacakta kontrol dışı hareket ettirme sorunu yaşanmaktadır. Nadir olan vakalarda bu kontrolsüz refleks kolları da etkileyebilmektedir.
- Bacaklarda sürünme, çekilme, ağrı, kaşıntı ve elektriklenme hissi yaşanır.
Huzursuz Bacak Sendromu Semptomlarını Hafifletmek İçin Nasıl Bir Yaşam Tarzı Belirlenmelidir?
- Ilık duş esnasında bacaklara masaj yapılmak sureti ile kaslar gevşetilebilmektedir.
- Dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk kompres uygulamaları yapılabilmektedir.
- Yorgunluk, HBS semptomlarını arttırmaktadır. Bu bağlamda her gün aynı saatte en az 7 saat uyuyarak uyku düzeni rutinde tutulabilmektedir.
- HBS rahatsızlığını yaşayan bireyler için özel tasarlanan ayak kılıfları semptomların hafifletilmesi için kullanılabilmektedir.
- HBS semptomları gerçekleşirken bireyler yaşadıkları tüm belirtileri günlük rutinde not alarak hekimi ile paylaşabilir ve uzun vadede en faydalı sonucu verecek tedavi sürecinin oluşturulabilmesine destek olunabilmektedir.
Huzursuz Bacak Sendorumu Tedavi Edilmezse Bireyler Ne ile Karşılaşır?
Yaşanan semptomlar nedeni ile bireyler kaliteli bir uyku süreci geçirememektedir. Bu sebeple de güne yorgun olarak uyanırlar. Dikkat ve hafıza eksikliği gibi durumların ortaya çıkmasına, günlük rutinde sürekli uyuklama ve devamında ise depresyona neden olabilmektedir.