Astım Nedir? Astım Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nedir?

Astım, akciğerlerde uzun süreli olarak gelişen bir hastalıktır. Hava yollarının iltihaplanmasına ve daralmasına neden olur ve nefes almayı zorlaştırır. Şiddetli astım, konuşmada veya efor sarf etmede sorunlara neden olabilir. Doktorlar buna kronik solunum yolu hastalığı demektir. “Bronşiyal astım” olarak da adlandırılmaktadır.
Astım, çok yaygın olan ve insanların çok sık acil servise gitmesine sebep olan bir hastalıktır. Tedavi ile sağlıklı bir şekilde yaşanabilmektedir. Astım, sık sık acile gidilmesini veya hastanede kalınmasını gerektirebilmektedir. Bu da günlük hayatı etkilemektedir.
Astım Nasıl Hissettirir?
Astım, bronş tüplerinin iltihaplanması ve tüplerin içinde ekstra yapışkan salgılar gelişmesi ile kendini gösterir. Astım sorunu olan kişilerde solunum yolları daraldığından dolayı, astım şiddetlendiğinde veya bronşlar mukusla dolduğunda semptomlar görülür. Astım nefes almada zorluk ve öksürük gibi çok net belirtiler ile kendini hissettirmektedir.
Astım Belirtileri Nelerdir?
Öncelikli olarak astımın 3 ana belirtisi bulunmaktadır. Bunlar, neredeyse tüm astım hastalarında gözükebilen belirtilerdir. Bu belirtiler;
- Hava Yolu Tıkanıklığı: Her zamanki gibi nefes alındığında, solunum yollarınızın etrafındaki kas bantları gevşer ve hava serbestçe hareket eder. Ancak astımı olan kişilerde kaslar gerilir. Havanın geçmesi engellenir ve solunum zorlu hale gelir.
- İnflamasyon (İltihap): Astım, akciğerlerde kırmızı, şişmiş bronş tüplerine neden olur. Bu iltihap ciğerlere zarar verebilmektedir. Bunu tedavi etmek, uzun vadede astım ile başa çıkmanın anahtarı olarak bilinmektedir.
- Hava Yolunda Hassasiyet: Astımlı kişiler, hafif bir etken ile bile temas etmeleri durumunda aşırı tepki verme ve daralma gibi eğilim gösteren hassas hava yollarına sahiptirler.
Bu belirtiler aşağıdaki gibi belirtilerin oluşmasına neden olabilmektedir;
- Özellikle geceleri veya sabahları öksürük,
- Hırıltı nefes ve nefes alırken ıslık sesi çıkması,
- Nefes darlığı,
- Göğüste sıkışma, ağrı veya basınç,
- Solunum problemleri nedeniyle uyku sorunu.
Astımı olan her kişide semptomlar aynı şekilde görülmeyebilir. Bu semptomların tümü bir kişide olmayabilmekte veya farklı zamanlarda farklı semptomlar olabilmektedir. Belirtiler ayrıca, bir astım krizinden diğerine değişebilir, biri sırasında hafif, diğeri sırasında şiddetli olabilmektedir.
Astımlı bazı kişiler, herhangi bir semptom göstermeden uzun süre normal yaşamlarına devam edebilmektedir. Bazı kişilerde ise sorunlar devamlı olabilmektedir. Ayrıca bazı kişilerde sadece egzersiz sırasında veya soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarda astım gelişebilmektedir.
Hafif astım atakları genellikle daha yaygındır. Genellikle hava yolları birkaç dakika ile birkaç saat arasında açılmaktadır. Şiddetli ataklar daha az görülmektedir ancak daha uzun sürer ve hemen tıbbi yardım gerektirmektedir. Şiddetli atakları önlemeye ve astımı daha iyi kontrol altında tutmaya yardımcı olması için hafif astım semptomlarını bile tanımak ve tedavi etmek önemlidir.
Astım Atağı Nedir?
Astım atağı, hava yollarının etrafındaki kas bantlarının gerginleşmesi için tetiklendiği zamanlarda görülmektedir. Bu sıkılaşmaya bronkospazm denmektedir. Astım atağı sırasında, hava yollarının zarı şişer veya iltihaplanır. Hava yollarını kaplayan hücreler normalden daha fazla ve daha kalın mukus yapar. Astım atağının diğer belirtileri şunlardır;
- Hem içeri hem dışarı nefes alırken şiddetli hırıltı olması,
- Durmayan öksürükler,
- Çok hızlı nefes alıp verme,
- Göğüs ağrısı veya baskı hissi,
- Konuşma zorluğu olması,
- Kaygı veya panik duyguları hissedilmesi,
- Solgun ve terli yüz,
- Mavi dudaklar veya tırnaklarda renk değişimi.
Astım Tedavisi
Neredeyse astım tedavileri semptomları hafifletebilmektedir. Alanında uzman doktorun, tedaviyi ve ilaçları özetlemesi ile bir astım eylem planı yapmak için astım tedavisi için etkin olacaktır. Astım için kullanılan birçok ilaç türü bulunmaktadır.