Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğer kanseri normal hücre bölünmesi ve büyümesi süreçleri bozulduğunda meydana gelir ve anormal bir büyümeye yol açar. Hücreler bir kitleye veya tümöre dönüşmekte olup, çevredeki dokuları ve organları doğrudan istila eder. Herkes akciğer kanseri olabilme ihtimaline sahip olsa da genellikle 70 yaş ve üzeri kişilerde sık olarak görülür.
Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanserinin belirti ve semptomları, hastalık ilerleyene kadar her zaman net bir şekilde belli olmayabilir. Bununla birlikte, bazı insanlarda erken semptomlara rastlanabilir. Bu erken semptomlar arasında şunlar bulunur:
- Sürekli ve iyileşmeyen öksürük,
- Ses kısıklığı,
- Öksürükle dışarı atılan balgamda kan,
- Öksürmeyle veya gülmekle göğüs ağrısı oluşması.
İleri akciğer kanseri semptomları arasında ise örnek olarak öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, yorgunluk verilebilir. Kanser eğer kötü huylu ise ve başka yerlere yayılırsa ortaya çıkabilecek belirtiler ve semptomlar arasında kemik ağrısı, baş ağrısı, kas güçsüzlüğü bulunur.
Akciğer Kanseri Türleri Nelerdir?
Akciğer kanserleri, küçük hücreli veya küçük hücreli olmayan akciğer kanseri olmak üzere iki ana tipten biridir:
Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri çok daha yaygındır ve genellikle küçük hücreli akciğer kanserinden daha yavaş büyür ve yayılır. Kanserin geliştiği hücre tipine göre üç ana tipi bulunmaktadır: Adenokarsinom, skuamöz hücreli karsinom ve büyük hücreli karsinom.
Küçük hücreli akciğer kanseri, tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan küçük hücreli olmayan akciğer kanserinden daha az yaygındır. Bu tip akciğer kanseri hızla büyür, teşhis anında ilerleyebilir ve vücudun diğer bölgelerine hızla yayılır.
Akciğer Kanserinin Evreleri Nelerdir?
Evreler, hekimin tedavi kararlarını belirlemesinde ve beklenen sonuçları tahmin etmesi için hastanın kanserinin boyutunu tam olarak anlamasını sağlamaktadır. Akciğer kanserinin evreleri şunlardır:
- Lokalize: Kanser akciğerle sınırlıdır, yani evre 1.
- Bölgesel: Kanser göğüs içindeki en yakın lenf düğümlerine (veya bezlerine) yayılmıştır, evre 2.
- Uzak: Kanser vücuda yayılmıştır (veya metastaz yapmıştır), her iki akciğer arasındaki boşluğa yayılmışsa evre 3 olarak; karaciğer gibi organlara yayıldıysa da evre 4 olarak tanımlanır.
Akciğer Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Bireyin genel sağlık durumu, tümörün iyi veya kötü huylu olma durumu o bireyin kanser tedavisi için en uygun yolu tasarlamak için bir araya getirilmektedir.
Akciğer kanseri tedavisi çok zor olan bir kanserdir. Hücre tipi ve evresi, bireyin hayatta kalma olasılığının belirlenmesinde en kritik faktörlerdir. Lokalize bir aşamada teşhis edilenler tedavi edilebilmektedir. Ne yazık ki, çoğu kişide hastalık göğsün dışına yayıldığında (ileri veya uzak) veya göğüsteki düğümleri içerdiğinde (bölgesel) teşhis edilebilmektedir.
Ayrıca akciğerler çok hassas organlar olduğundan bazı tedavi yöntemlerini kaldıramayabilirler. Bu durum, akciğer kanserinin neden tüm kanserler arasında en düşük sağ kalım oranlarından birine sahip olduğunu açıklamaktadır.
Kemoterapi, kanser hücreleri gibi hızla büyüyen hücreleri öldürmek için tasarlanmış ilaçların kullanılma tedavisidir. Kemoterapi doğrudan bir damara enjekte edilebilir. Bazı kemoterapi ilaçları hap şeklinde ağızdan alınabilmektedir.
Kemoterapi hem organdaki veya vücuttaki normal hücreleri hem de kanser hücrelerini etkilemektedir. Bu durum bazı yan etkilere sebep olmakla birlikte doktorunuz kanseri uygun şekilde tedavi ederken yan etkileri mümkün olduğunca önlemeye çalışacaktır. Yan etkiler ilacın spesifik tipine ve verilen miktara bağlı olmakla birlikte her insan için farklı olabilir. Kemoterapinin yaygın yan etkileri arasında mide bulantısı ve kusma, saç dökülmesi, ağız yaraları oluşumu yer almaktadır.
Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldüren yüksek enerjili bir X-ışını gönderme yoluyla uygulanır. Öncül tedavi olarak veya kemoterapi ile birlikte (ameliyatlı veya ameliyatsız) kullanılabilir. İlerlemiş kanser hastalarında ağrı, nefes darlığı veya öksürükten kurtulma sağlayarak önemli bir rol oynayabilir.
Radyasyon tedavisinin yan etkileri, esas olarak vücudun tedavi edilen bölümüne ve tedavide kullanım dozuna bağlıdır. Radyasyon tedavisinde sık görülen yan etkiler arasında boğaz ağrısı, yutma zorluğu, tükenmişlik, tedavi yerinde cilt değişiklikleri yer alır.